Vidéki üveges

Üveges, aki házhoz megy! Pest megye déli régiójában!

Elérhetőségek:

Kérjen díjmentes árajánlatot e-mailben vagy telefonon:


Barna Sándor

Újlengyel

06306909630


videkiuveges@gmail.com


Amit tudni lehet az üvegről:

Az üveg története:

Az üveg 

  Az üveg olvasztással elıállított, kristályosodás nélkül megdermedı, szilícium-dioxidot és fémoxidokat tartalmazó szervetlen anyag. 

  Az üveg gyártása évezredes múltra tekint vissza. Egyes feljegyzések szerint a föníciaiak, más írások alapján az egyiptomiak készítették az elsı üveget. Az viszont bizonyított, hogy az egyiptomi üveg sokáig egyeduralkodó volt. 

  Az egyiptomiaktól a rómaiak lesték el az üvegkészítés fortélyait és magas mővészi fokra fejlesztették. A Római Birodalom bukása után Velence lett az üveg elıállításának központja. Üvegfúvó mestereik az üveggyártásáról ma is híres Murano szigetén dolgoztak. 

  A XVI. és a XVII. században már egész Európában mőködtek üveghuták. Jó minıségő üveget készítettek Németországban és Csehországban. Magyarországon a Dunántúlon, Erdélyben és a Felvidéken több helyen gyártottak üveget. 

  A XVIII. és a XIX. században nagyarányú fejlıdés következett be az üveggyártásban. Tőzállóbb anyagból készítették a kemencéket, tisztább alapanyagokat használtak. Oroszországban Lomonoszov feltalálta a színes üveget, Angliában elıállították az elsı ólomkristályt. 

  A XX. század elején korszerő, nagy olvasztó kemencéket építettek, a gyártáshoz félautomata és automata gépsorokat fejlesztettek ki. 

Tovább>>>